Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

[18+] Yezidi tiener wordt moslim, wordt gestenigd. (Amnesty)

Du’a Khalil Aswad (Arabisch: دعاء خليل أسود) was een Irakees-Koerdisch (Yezidi) 17-jarig meisje (geboren in 1990) dat door middel van steniging door Yezidis er dood werd gebracht. Het meisje bekeerde zich naar het soennisme (Islam) en wilde trouwen met een moslim.

Familieleden en stadsgenoten wilden dit niet accepteren en hadden besloten (2007) om het meisje te stenigen. De Yezidis maakten zich hierdoor schuldig aan moord (eerwraak). Amnesty International heeft de moord veroordeeld.

Tijdens de steniging, die ongeveer 30 minuten lang duurde, probeerde Aswad meerdere malen rechtop te zitten en riep ze om hulp. De Koerdische politieagenten die aanwezig waren deden niets om het arme meisje te redden! De misdadigers scholden haar uit en gooiden met grote stenen op haar hoofd. Nadat ze stierf werd haar lichaam achter een auto vastgebonden en door de straten gesleurd. Ze werd uiteindelijk begraven met de restanten van een hond, om haar nog meer te vernederen. 

In Irak komen eerwraak-moorden regelmatig voor. Vooral in het noorden (Koerden en Yezidis) worden vaak jonge vrouwen vermoord omdat ze de cultuur of familie-eer naar eigen zeggen te schande hebben gemaakt.

De Yezidis staan deze dagen in de spotlights omdat velen van hen zijn gevlucht voor IS (Islamitische Staat). De VS heeft in Irak ingegrepen om de strijders van IS te belemmeren en om hun veroveringen een halt toe te roepen. De VS vreest namelijk dat de leden van IS in Erbil de Amerikaanse ambassade veroveren. De Amerikaanse aanvallen zijn dus niet om de Yezidis te ‘helpen’, zoals ze zelf reppen. Als het de VS daadwerkelijk ging om mensenrechten, zouden ze hebben ingegrepen in andere gebieden op de wereld waar de mensen al veel langer worden onderdrukt.

 

250px-Du'a_Khalil_Aswad

Gestenigd door Yezidis omdat ze soenniet is geworden.

Het filmpje waarop te zien is hoe het meisje wordt gedood plaatsen we niet op de website.

 

Bronnen:

  1. http://www.amnesty.org
  2. http://www.amnesty.org
  3. http://www.amnesty.org

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.