Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

De Houthi-terroristen: Wat is er aan de hand in Jemen?

Jemen is een land op het Arabisch schiereiland waar sinds tientallen jaren chaos heerst. Het land is intern opgedeeld in talloze groepen, waarvan de belangrijkste opdelingen te maken hebben met religie en de verschillende stammen. Men kan de situatie tamelijk goed vergelijken met die van Irak (sektarisch) en Libië (stammenstrijd).

Geschiedenis

Jemen is van oorsprong een islamitisch land. Van de bevolking noemt een meerderheid zich “soennitisch” en een grote minderheid (40%) “zaidi”. De zaidieten behoren tot een sjiitische subsekte, die vergeleken met de extreme hedendaagse leidende sjiitische groepering (genaamd het Twaalver-sjiisme) een stuk gematigder is. De zaidieten bevinden zich dus tussen beide groepen in.

De meeste zaidieten wonen rondom de hoofdstad San’aa en in het noorden van het land. De afgelopen eeuwen had de Houthi-minderheid de macht in handen. Na 1962 verloren zij hun macht. In de jaren 90 begonnen de Houthi-rebellen zonder resultaat aan een opstand. Gezien de opstanden niets hadden uitgehaald, besloten de Houthi-rebellen om zich vanaf 2004 met geweld tegen de overheid te keren. Sindsdien zijn er honderden terroristische aanslagen gepleegd door de terroristen met duizenden doden als gevolg.

De Houthi-terroristen 

De Houthi-terroristen behoren toe aan een stam in het noorden van Jemen. Van oorsprong hielden zij het zaidiisme aan, maar de afgelopen decennia begonnen zij zich in mindere mate van de overige zaidieten af te scheiden aangezien zij een extremere vorm van het sjiisme aanhingen. Deze sjiitische subsekte, genaamd Jaroudis, gelooft niet (zoals het Twaalver-sjiisme) in de Twaalf Imams, maar keert zich wel tegen sommige metgezellen van de Profeet (salla Allahu 3alayhi wa sallam). Gezien hun visies (die tegen het sjiisme van de Iraanse leiders aanleunt) zagen de Iraanse machthebbers hun kans schoon om hun tegenstander (Saudi-Arabië) te dwarsbomen door de rebellen te steunen tegen de Jemenitische en Saudische overheden.

Iran staat er in Jemen ook om bekend dat zij de de arme Houthi-rebellen verleiden om de meest extreme sjiitische variant aan te hangen. De Houthi-rebellen kregen om deze redenen vanaf 1980 financiële en militaire hulp van Iran.

De Iraanse evangelisatie in Jemen had als resultaat dat de leiders van de terroristische beweging regelmatig orders vanuit Iran verzilverden op de grond in Jemen. Terreur, criminaliteit en de burgers angst inboezemen behoort tot regelmaat van de dag. Alle leiders van de beweging behoren vandaag de dag tot de extreme Twaalver-sjiisme sekte, waarvan de voormalige leider (Hussein Al Houthi) bijvoorbeeld bekend stond als een student uit het Iraanse Qom (sjiitische theologische hoofdstad). Hedendaags zien de meeste Jemenitische burgers de Houthi-beweging als een Iraans verlengstuk, waarvan zij last en onrust van ondervinden. De mainstream Houthi-rebellen (Zaidi) volgen in feite dus de orders van de extreme Houthi-leiders (Twaalvers) die op hun beurt weer de Iraanse wensen in vervullingen moet brengen in Jemen.

De Iraanse Revolutionaire Garde traint de elitetroepen onder de Houthi-rebellen op een eilandengroep (Dahlak) in de Rode Zee (nabij Eritrea). Op dezelfde eilandengroep worden ook Israëlische Special Forces getraind door de IDF.

Aanvallen van de Houthi op soennitische instituten

De afgelopen jaren zijn er honderden (soennitische) studenten overleden door aanvallen van de Houthi-rebellen op islamitische universiteiten. De bekendste voorbeelden hiervan was de aanval op een universiteit in Dammaj.

De Jemenitische overheid

De Jemenitische overheid is bevriend met de VS en de Saudische overheden; samen strijden zij tegen Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP). AQAP strijdt in Jemen tegen zowel de Houthi-rebellen en de Jeminitische overheid. De VS heeft haar onbemande drones echter nog nooit ingezet om de Houthi-terroristen te bestrijden, wat wel zou helpen om de chaos te elimineren. De verschillende groeperingen hebben ieder hun aandeel in de heersende chaos.

De toekomst

Wij verwachten dat de toekomst niet veel goeds zal brengen voor Jemen. Nu de sjiitische terroristen steeds meer macht beginnen te krijgen en pogingen wagen om het regime in San’aa omver te werpen, zullen steeds meer tegenpolen (Saudi-Arabië en AQAP) er alles aan doen om de vooruitgang van de slaven van de Iraanse proxy te belemmeren.

Het is in de lijn der verwachtingen dat Saudi-Arabië binnenkort weer zal beginnen met luchtaanvallen op posities van de terreurbeweging.

Abu Hudhayfa

Sanaa-Jemen-578

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *