Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

De situatie voor Iraanse moslims verergerd met de dag.

Hassan Amili

Voor Hassan Amini zijn de vrijdagsgebeden een wekelijkse herinnering aan de vernedering die de Iraanse soennieten moeten ondergaan.

De dissident, een soennitische imam uit Iraans-kKoerdistan meldt dat soennieten in Iran moeten luisteren naar vrijdagspreken die door de sjiitische geestelijken worden voorgedragen uit het verre Tehran. De dictatoriale staat dicteert iedere letter die de niet-sjiitische moslims in Iran moeten aanhoren. Hiernaast mogen de soennieten ook geen leider uit hun midden aanwijzen die ze leidt, of een religieuze school oprichten.

Theoretisch gezien genieten alle inwoners en geloven in Iran evenveel “vrijheid”, maar in praktijk wordt het tegenover gestelde bewezen. Een simpel voorbeeld: In de hoofdstad Tehran (waar ruim 1 miljoen soennieten wonen) vindt men geen enkele soennitische moskee. Ook moeten de Iraanse burgers per se de sjiitische kalender volgen, die talloze “feestdagen” bevat die tegen de Islamitische leer ingaan.

De meeste Iraanse soennieten (ongeveer 22% van de bevolking) volgen de mainstream Islaam. De houding van de dictatuur zorgt er regelmatig voor dat Iraanse ingezetenen een extreme weg in slaan. De “ex-moslims” zijn bij de meesten van ons bekend; relatief gezien komt de grootste gedeelte hiervan uit Iran. Geen wonder, wanneer de “Islaam” (sjiisme) die dit regime promoot tegen de menselijke overtuiging indruist. Religieus extremisme is een ander probleem waarmee de Iraanse overheid mee zit; er zouden cellen van IS actief zijn in Iran. Volgens geruchten zouden de infiltranten via Irak Iran zijn binnengekomen.

Mr. Amini, een Koerdische 68-jarige imam die drie jaar van zijn leven heeft doorgebracht in de gevangenis omdat hij zichzelf tegen de sjiitische dictatuur heeft verzet, schuift de geruchten terzijde.

“IS is niet populair onder de Iraniërs.” Zelfs in Koerdistan heeft IS een zeer geringe aanhang, ondanks dat de meeste Koerden zichzelf achtergesteld voelen omdat ze soennitisch én Koerd zijn.

Zittend op een tapijt in een kleermakerszit, omringd door boeken ontkend hij dat IS-volgelingen zich zouden verzamelen in een moskee in Sanandaj, de provinciale hoofdstad.

“Er zijn 250 islamitische moskeeën in Sanandaj. Zelfs als enkele radicalen in een moskee zouden verzamelen, hoeft er niet iets aan de hand te zijn. Het kan een teken zijn dat sommige moslims gefrustreerd zijn wegens het onrecht dat ze wordt aangedaan.” Hij voegt eraan toe:”IS is het resultaat van onrecht dat velen wordt aangedaan. Waar onrecht heerst, groeit het verzet.”

Ali Shamkani, de hoogste veiligheidsofficial in Iran, bevestigde in een recentelijke interview tegenover de Financial Times dat 22 Iraanse soennieten zijn aangehouden bij de grens met Irak omdat zij zich achter IS wilden scharen.

Het “Islamitische” regime in Tehran tolereert geen soennitische campagnes voor meer rechten. Ongeveer 100 soennieten zitten momenteel in de gevangenis wegens protesten en op de helft van hen staat de doodstraf te wachten.

Zelfs gematigde politici zijn er niet in geslaagd om dit beleid een halt toe te roepen. Hassan Rohani, de huidige dictator van Iran, kreeg massaal steun van de Iraanse soennieten voordat hij werd gekozen als “president”. De soennieten werd beloofd dat zij meer vrijheden zouden genieten, en dat er een soennitische gouverneur zou worden ingesteld in Koerdistan. Het resultaat? Aan geen van de beloftes werd voldaan. Sterker nog, sinds Rohani aan de macht is in Iran worden er iedere dag drie Iraniërs geëxecuteerd en worden de soennieten zoals oudsher achtergesteld.

Financial Times (01-01-2015)

One Comment

  1. de ntr moet hier dan een documantaire over maken van irans onderdrukking

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *