Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Demonstratie Iraanse ambassade 23-12-2016

Vandaag om 14:00 uur was er zoals aangekondigd een demonstratie in Den Haag voor de ambassade van Iran. De demonstratie is gepland in het kader van de #standwithaleppo activiteiten wereldwijd. Nu de meeste mensen uit het belegerde deel van Aleppo gedeporteerd zijn, lijkt het of er achter de hele kwestie wel een punt gezet kan worden. Maar niets is minder waar.
Je zult in de media dit weekend waarschijnlijk verschillende artikelen vinden waarin de gebeurtenissen rondom Aleppo min of meer ‘afgerond’ worden. Dit is begrijpelijk (er is een fase van gedwongen ontheemding beëindigd), maar het geeft een verkeerd beeld van de situatie. De gezinnen die uit Aleppo zijn vertrokken, zijn nu in Idlib aangekomen, waar het trouwens sneeuwt. De lokale overheid en mensen van Idlib werken hard aan het opvangen van de ontheemden. Er moeten veel hulpgoederen, medische benodigdheden en er moet vooral ook veel geld naar Idlib om alle ontheemden fatsoenlijk op te kunnen vangen.

https://www.youtube.com/watch?v=WO8cHa6CN7I&feature=youtu.be
De situatie in Idlib is weliswaar beter dan die in belegerd Aleppo was, maar ook Idlib wordt genadeloos door Rusland gebombardeerd. En vanwege de overname van Aleppo lopen mensen in Idlib nu het risico dat de focus naar Idlib gaat en dat Idlib aangevallen zal gaan worden door Assad, Rusland en door Iran gesponsorde milities. Assad wordt praktisch gesproken in het zadel gehouden door Iran en Rusland: de Russische luchtmacht en Iraanse, of door Iran betaalde, grondtroepen. Het zou maar zo kunnen dat 2017 begint met #standwithidlib.
Idlib wordt echter door de internationale gemeenschap min of meer weggezet als een regio die door ‘al-Qaeda’ gedomineerd wordt. Dit klopt niet. Idlib wordt inderdaad ‘geregeerd’ door een coalitie van strijdgroepen, waaronder een Syrische groep die voorheen gelieerd was aan al-Qaeda. Idlib is echter ook een bolwerk van FSA-verzet. Wie kan zich de wekelijks terugkerende pakkende teksten van de groep in Kafranbel niet herinneren? Het is belangrijk om het Idlib-is-al-Qaeda-beeld te nuanceren en tegen te spreken. In bepaalde kringen bestaat zelfs de gedachte dat men beter af zou zijn met Assad dan met ‘al-Qaeda’ in Idlib. Dit is een kwalijk frame dat bij Russische bombardementen op woonwijken, markten en ziekenhuizen leidt tot het voelen van minder verontwaardiging.
Een ander punt dat nauwelijks aandacht lijkt te krijgen in Nederlandse media is dat niet alleen Aleppo belegerd is (was) in Syrie. Je kunt op deze kaart zien welke plaatsen allemaal in de problemen zijn: https://siegewatch.org/. De kaart toont o.a. hoe lang een gebied belegerd is en door wie. Je ziet dan gelijk dat bijna alle plaatsen belegerd worden door Assad-loyale troepen. Dit zijn meestal de Iraanse milities.
Vanmiddag in er een demonstratie in Den Haag voor de Iraanse ambassade. We organiseerden het in het kader van de belegering van Aleppo. Nu Aleppo niet meer belegerd is, is de noodzaak om voor die demonstratie niet weg. Integendeel: zie de kaart van Siegewatch.

De demonstratie (die anders verliep dan verwacht) zal zeker een vervolg krijgen. Houd onze website en pagina in de gaten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *