Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Doodstraf voor meisje laat Iran koud

Iraniërs tonen zich niet onder de indruk van de executie van een zestienjarig, mogelijk verkracht meisje wegens seks voor het huwelijk. Dat is tegen de wet, en dus haar eigen schuld, zeggen ze. ,,Iraniërs zijn wel wat gewend. Niemand kijkt nog op van een executie.”

Dood

TEHERAN – De vriendinnen Farzaneh en Elia, vijftien jaar oud en gehuld in modieuze felblauwe jassen, likken aan hun ijsjes. ,,Het was niet goed dat dat meisje zulke dingen deed met die jongen. Dat is hier gewoon tegen de wet, dat weet je”, zegt Elia blozend.

Hyena
Met de executie van de zestienjarige Atekeh Radjabi, de tiende minderjarige sinds 1990, heeft Iran zowel mensenrechtenactivisten als de oppositie in ballingschap in de gordijnen gejaagd. Zij werd begin deze maand publiekelijk terechtgesteld vanwege ‘daden onverenigbaar met kuisheid’.

Iran schendt hiermee de internationale verdragen die het executeren van kinderen onder de achttien verbieden. Maar de executie lijkt ook een persoonlijke wraakneming van de rechter, Haji Rezaï, nadat die zich geschoffeerd voelde door het meisje tijdens het proces. Ook had het meisje, dat geestelijke problemen zou hebben, in de rechtszaal uit protest wat kleding uitgetrokken.

De rechter was zo woedend, dat hij besloot de zaak persoonlijk af te handelen, wat zeer ongebruikelijk is. Daardoor stemde het Nationale Hooggerechtshof al binnen drie maanden in met het doodvonnis. Hoewel iedere verdachte volgens de Iraanse grondwet recht heeft op een advocaat, moest Atekeh Radjabi zelf haar verdediging voeren. Ze zei dat de rechter de daders van zedenmisdrijven moest aanpakken, en niet de slachtoffers, waarmee ze wilde aangeven dat het hier om verkrachting ging.

Rechter Rezaï was zo beledigd dat hij bij de executie persoonlijk de strop om haar hals legde en zei: ,,Deze executie is niet de straf voor Atekehs misdrijf zelf, maar voor haar ‘scherpe tong’.”

Iran2

In de Iraanse media was de aandacht voor deze zaak summier. Wat vinden Farzaneh en Elia van de zaak wanneer zou blijken dat Atekeh tegen haar zin seks had gehad? De meisjes zwijgen en kijken peinzend naar de onbewolkte hemel. ,,Dat denk ik niet”, zegt Farzaneh tenslotte. ,,En al zou het zo zijn, dan heeft ze zich nog erg misdragen in de rechtszaal.”

Fruitverkoper Bahdia (24) is niet onder de indruk. ,,Ik snap niet waarom dat meisje het nodig vond de rechter te beledigen en kledingstukken uit te trekken. Dan vraag je om problemen.” Sjirin Nadjanoeri, projectleidster bij Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, is geschokt. ,,Het is een schande dat dit vandaag de dag nog gebeurt”, zegt ze over de executie. Het gebrek aan verontwaardiging weet ze wel te verklaren: ,,Het is binnen onze samenleving nog steeds heel belangrijk tot het huwelijk maagd te blijven. Als meisjes dat niet lukt, wordt ze dat verweten en vinden veel mensen een zware straf terecht, zelfs de doodstraf. Bovendien zijn Iraniërs wel wat gewend en kijkt niemand meer op van een executie. Iedereen hier is bezig te overleven.”

Ook uitgeefster en mensenrechtenactiviste Sjahla Lahidji is verontwaardigd. ,,Het heeft alles te maken met de moeilijke verhouding die we in Iran met seksualiteit hebben”, meent ze. ,,Vooral met vrouwelijke seksualiteit, en dat is al duizenden jaren zo. Vrouwen zijn in onze geschiedenis bewust gede-seksualiseerd. Je ziet het in onze mythologie en in religieuze afbeeldingen: engelachtige figuren totaal ontdaan van vrouwelijke rondingen.

Carolien Omidi − 30/08/04

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *