Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Ex-Sjiiet aan soennieten: “Door jullie bleef ik langer sjiiet”. (advies)

Met enige regelmaat ontvangen wij berichten van ex-sjiieten waarin zij ons om advies vragen, of hun verhaal willen doen (al dan niet anoniem). Deze week ontvingen we een wel heel interessant advies aan de moslims in Nederland.

Vaak zien we dat een groot deel van de moslims in Nederland (en vooral ook in België) ongepast reageert op mensen met een andere mening, achtergrond of stroming. Iemand die sjiiet is wordt wel eens uitgescholden door soennieten of als “niet-moslim” beschouwd. En andersom. Hoe kan de persoon in kwestie er iets aan doen dat hij of zij in een sjiitische familie is opgegroeid uit Irak? Waarom gaan sommigen op deze manier met elkaar om? Denk je nou werkelijk dat je iets bereikt met dit soort uitspraken? Nederlandse sjiitische organisaties worden de laatste jaren steeds harder jegens soennieten. Diverse sjiitische platforms, waaronder “Islam Platform NL”, zijn al zo ouderwets dat zij zonder pardon alle niet-sjiieten ongelovig verklaren (vooral de soennieten). Dit gedrag zorgt er niet alleen voor dat er soennieten zijn die geërgerd raken van het platform, maar ook dat de gematigde (onwetende) sjiieten het slachtoffer worden van hun eigen extremistische sjiitische geloofsgenoten.

Sjiisme-Ontmaskerd heeft de afgelopen jaren vele sjiieten weten te overhalen (middels het tonen van bewijzen en het benaderen op een gepaste manier) om het sjiisme te verlaten.

Het bericht dat we deze week ontvingen sluit precies aan bij dit onderwerp. Lees zelf mee (spelfouten gecorrigeerd, namen gefingeerd):

 

“Salam. Ik bericht jullie naar aanleiding van mijn persoonlijke ervaringen met soennieten en sjiieten.

Ik ben Ali, bijna 25 jaar en kom oorspronkelijk uit Afghanistan. In Afghanistan is een deel van de bevolking (hazara) sjiitisch. Ik ook. Ik ben door mijn ouders als sjiiet opgevoed, maar wilde meer weten van de andere stromingen omdat ik mijn levenssituatie niet altijd kon combineren met het sjiisme. Bij het zoeken naar antwoorden kom je eigenlijk gelijk terecht bij het soennisme. Ik heb veel contact met soennieten uit mijn buurt; maar of ze me geholpen hebben? Nee. Integendeel, ze hebben mij weggejaagd met hun gedrag tegen mij. Ik werd uitgemaakt voor alles en nog wat, alleen omdat ik zei dat ik sjiiet was. Dit ging best lang door. Antwoorden over het soennisme kreeg ik ook niet; behalve bij een Marokkaanse jongen die mij wel wilde helpen. Mede door zijn gedrag heb ik me ingelezen in het soennisme. Ook door jullie website heb ik veel antwoorden gekregen over de Ahlalbayt (AS) en de Sahaba (RAH). Hierdoor heb ik me bekeerd naar het soennisme. Mijn ouders weten er nog niet van, maar ik denk niet dat dat problemen zal opleveren.

Door het slechte gedrag van sommige soennieten bleef ik bijna een jaar langer sjiiet, terwijl ik juist geholpen wilde worden. Mijn advies aan alle soennieten is om sjiieten niet af te rekenen omdat ze slechts zeggen “sjiiet” te zijn. Ga met ze in gesprek op een normale manier en wees beleefd. Doe het voor Khoda (Allah), voor jezelf en de maatschappij. We leven hier samen en met elkaar; laten we daarom samenwerken zodat nog meer ex-sjiieten zoals ik de weg naar Khoda vinden.

Khoda Hafez, Ali.”

 

Na overleg met de rest van het team is Ali bereid om zich namens Sjiisme-Ontmaskerd in te zetten voor een inclusieve samenleving.

One Comment

  1. Zo, ben jij niet toevallig zelf die Ali? Hahaha 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *