Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Hoe Iran Syrië zuivert

olgens een VN medewerker in de Turkse grensplaats Gaziantep die enkel op basis van anonimiteit geciteerd wil worden, koopt Iran onroerend goed op in Damascus. En zijn de sjiitische militanten van Hezbollah bezig plaatsen langs de Libanese grens ‘soenni– vrij’ te maken, zoals al-Quseir.

De Libanese krant Al-Nahaar meldde ruim een jaar geleden dat Iraanse zakenmannen met groot gemak grote panden kunnen kopen in Damascus. De Syrian Observer meldt dat dit vooral in Damascus maar ook in Homs gebeurt. ‘De Iraniërs in Damascus richten zich slechts op twee wijken, Sayyida Zeinab en Sayyida Ruqayya. Beide zijn van enorm belang voor de sjiitische geschiedenis, vanwege de heiligdommen van de familieleden van de profeet’, schrijft de Arabische krant Gulf News. ‘Sayyida Zeinab, gesitueerd in een zuidelijke buitenwijk van Damascus, waarin de graftombe en de moskee van Zeinab staat, de kleindochter van de Profeet Mohamed, de dochter van Fatima en Ali, de vierde kalief (opvolger van de profeet) en schoonzoon van de profeet’, aldus de krant. Met Ali begon de splitsing tussen de soennitische en sjiietische islam.

De sektarische zuivering van al-Quseir

Het begon vooral met het soennitische al-Quseir in de provincie Homs dichtbij de Libanese grens. De soennitische bevolking werd gedwongen hun steden te verlaten, nadat Hezbollah en regime de stad veroverden in het voorjaar van 2013.

Hezbollah-strijders hijsen sjiitische vlag op moskee in al-Quseir

Plaatsen langs de Libanese grens worden etnisch gezuiverd, de soennieten moeten vertrekken. En grote steden als Homs en Damascus zijn de afgelopen tijd nogal demografisch veranderd: van overwegend soennitisch naar een stuk minder soennitisch. Plan lijkt te zijn dat de soennieten niet meer het overgrote meerderheid vormen.

Volgens een woordvoerder van al-Fauj al-Awwal, een brigade van het Vrije Syrische Leger, Fayez A. hebben in Damascus en ook in West-Aleppo sommige soennieten zich tot het sjiitisch geloof bekeerd. De Iraakse Nujaba brigades delen goederen uit om te laten zien hoe goed ze zijn, in een poging om mensen voor het sjiitisme te winnen.

Hezbollah

De Libanese Hezbollah begon zich met Syrië te bemoeien vanaf eind 2011 en na eerst te ontkend te hebben, gaf Hezbollah leider Hassan Nasr Allah in de zomer van 2013 toe dat Hezbollah in Syrië vecht. Volgens Foreign Policy heeft de groepering die in het Westen op een terreurlijst staat daarbij al 1348 strijders verloren. En het waren volgens de oppositiegroepen in Aleppo de elitetroepen van Hezbollah die  dit najaar de poging om uit de belegering van Oost-Aleppo te breken deden mislukken.

 

LEES VERDER

 

One Comment

  1. Goed zo, goed zo, goed zo Iran.

    De Perzische schaakmeesters zijn aan zet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.