Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

INGEZONDEN: “Totale minachting”, Nederlands Dagblad

Door Jan van Benthem, ingezonden naar SO door Albert Welleweerd.

Het hele internationale stelsel van hulpverlening staat op de helling, vooral door de oorlog in Syrië. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er niet zo’n enorme vluchtelingencrisis in de directe omgeving van Europa geweest. 

B9eehHpCMAI5f8h

 

 

Regelmatig doet de VN wanhopige oproepen aan met name het Westen om meer hulp en meer opvang. Afgelopen week maakte de Hoge commissaris van de VN voor de vluchtelingen Antonio Guterres nog duidelijk hoe dramatisch de situatie is. Het haalde de media nauwelijks. De onvermijdelijke conclusie, zoals die vrijdag ook in de New York Times werd verwoord, is dat het systeem om vluchtelingen een veilige opvang te bieden niet meer werkt, omdat het niet meer wordt gedragen door de internationale gemeenschap. Zelfs niet terwijl de terreur van ISIS de aandacht van de wereld en zeker die van het Westen weet te vangen met afgrijselijke video’s, zoals die van zondag waarin te zien is hoe ISIS dertig Ethiopische christenen afslacht. En evenmin als er weer een boot vol vluchtelingen op de Middellandse Zee vergaat, met naar nu wordt gevreesd zelfs ruim zeshonderd doden in één keer – cijfers alsof het om een oorlogsgebied gaat.

Een van de hoofdoorzaken is dat al jarenlang een totale minachting voor het internationale recht en voor de levens van burgers wordt getolereerd, ondanks een goed ontwikkeld internationaal rechtssysteem. Het regime van Assad in Syrië geeft hierbij de toon en de maat aan. Met tranen in de ogen keken de leden van de VN Veiligheidsraad donderdag naar een video-opname van de pogingen van artsen om drie door gifgas stikkende kinderen te redden. Maar hun longen waren onherstelbaar verwoest en de dokters stonden machteloos.

Het chloorgas kwam van vatenbommen, die door Syrische helikopters werden afgeworpen bij diverse aanvallen – één week nadat de Veiligheidsraad in een resolutie het gebruik van ieder soort gifgas tegen burgers scherp had veroordeeld. Met zijn doorgaande chloorgasaanvallen laat de Syrische president Assad zien hoe hij over dit soort uitspraken denkt. Hij is daarbij volkomen veilig achter de brede rug van zowel Rusland als China, die ieder ingrijpen tegen Assad consequent blokkeren. In de grootste crisis van allemaal, de oorlog in Syrië, voert ondanks de wreedheden van ISIS het optreden van Assad nog steeds de boventoon. Hij is verantwoordelijk voor het merendeel van de ruim 220.000 doden. Als geen ander heeft hij de grenzen aan het geweld doen vervagen.

Iedere oplossing voor Syrië, een crisis waarbij Europa door de honderdduizenden vluchtelingen steeds nauwer betrokken raakt, moet het handhaven van het recht tegenover deze  massamoordenaar inhouden. Pas dan kan de wreedheid van het demonische ISIS, welbewust opgeroepen door Assad om zichzelf voor te doen als een redelijk alternatief, ook effectief worden bestreden.

Bron (betaalmuur)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *