Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Prominente leden Alawieten Syrië nemen afstand van dictator Assad.

De leiders van de alawitische geloofsgemeenschap in Syrië, waartoe ook dictator en massamoordenaar Bashar al-Assad behoort, hebben een document verspreid waarin ze afstand nemen van het regime van de dictator. Dat meldt de BBC, die het document heeft ingezien.

Het document van acht pagina’s wordt een ‘verklaring van een identiteitshervorming’ genoemd. In het document zeggen de Alawieten het “derde model van de islam” te vertegenwoordigen. Ze benadrukken geen onderdeel te zijn van het sjiisme en verklaren zich in te zetten voor ‘het gevecht tegen sektarisch geweld’, en waarden als gelijkheid, vrijheid en burgerschap te onderschrijven.

De toekomst van Syrië, na vijf jaar burgeroorlog, moet volgens de initiatiefnemers van het document seculier zijn. De legitimiteit van Assads regime enkel kan beoordeeld worden volgens de criteria van democratie en fundamentele rechten, aldus het document.

De geloofsgroep maakt al 45 jaar, eerst onder vader Hafez en later onder zoon Bashar al-Assad, de dienst uit in Syrië. Voor het uitbreken van de oorlog in Syrië was zo’n twaalf procent van de bevolking alawitisch.

Internationale gemeenschap
Twee van de belangrijkste initiatiefnemers vertelden anoniem aan de BBC dat ze het document uitbrachten, omdat vele alawieten vermoord worden omwille van hun geloof. Met de verklaring willen ze duidelijk maken dat de leden van alle islamitische groepen in Syrië ‘broers en zussen’ zijn, en dat de alawieten niet geassocieerd mogen worden met de misdaden begaan door het regime.

Volgens Michael Kerr, directeur van het Institute for Middle Eastern Studies aan King’s College in Londen, is het bijzonder en belangrijk dat de alawitische leiders op deze manier hebben laten weten zich niet achter het gewelddadige en terroristische sjiisme te scharen.

Misdaden tegen de menselijkheid door Assads milities:

assad cartoon

Assad wint niet

Assad lijkt op hitler

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *