Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Sjiitische subsektes: na dwaling komt meer dwaling… en dwaling… en dwaling…

Alle lof zij Allah. Verreweg de meeste moslims in de wereld, volgen het pad van de Profeet, vrede zij met hem. Tot op de dag van vandaag behoort ongeveer 90% van alle mensen die zich ‘moslim’ noemen bi idni Allah op dit pad. De overige 10%, waarvan een groot deel het sjiisme aanhangt, zijn van dit pad afgedwaald en hebben zo hun eigen religie. De initiële splitsing, maakt de weg kwijt voor verdere afsplitsing immers; wanneer je het Pad van de Waarheid (en bewijzen) verlaat, zul je leugens en bedrog tegenkomen. Van jouw pad zullen anderen zich vroeg of laat tegen je keren. We noemen dit… het Shiauwbal-effect.

In dit artikel bespreken we een onderwerp waar veel bezoekers ons naar hebben gevraagd; een overzicht van de subsektes binnen het sjiisme. Hoe zit het met Alevieten, en Alawieten? De Ibadi’s, Zaidi’s, Houthi’s, Bahai’s? Zijn Twaalvers en Rafidhi’s  hetzelfde? Etc. etc.. We zullen slechts de belangrijkste en meest bekendste subsektes behandelen in dit artikel. Veel success met het lezen.

 

Samengevat: De Qizilbash waren Sjiietische Turkmenen uit Azerbaijan en Alevitische Turkmenen uit Anatolië. Shah Ismaïl, de Safavidische shah die ultra Sjiiet was gebruikte de Qizilbash in zijn leger om de Soennietische Aq Qoyunlu in Perzië te bevechten en het Twaalver Sjiisme te forceren op de Soennieten in Azerbaijan en Perzië. In 1510 lokten de Qizilbash Mohammed Shaybani, de Khan van de Uzbeken in een hinderlaag en zijn schedel werd de drinkbeker van Shah Ismail. In het zelfde jaar slachtten ze de Soennieten in Baghdad af en verwoesten de tombes van Abu Hanifa en de Kaliefen van Baghdad. In 1514 wordt de Qizilbash leger van Shah Ismail door de Ottomaamse Selim I verslagen en de Qizilbash dawa hield op in Anatolië.

One Comment

  1. Je bent vergeten dat die roodhoofden veel Islamitische regels overtreden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *