Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Syrië in nood: 215.000 gevangenen, Bashar verliest zijn grip.

De burgeroorlog in Syrië heeft deze week weer twee dieptepunten bereikt.

Het aantal slachtoffers tikt de 300.000 aan. Vooralsnog zijn de meeste van hen onschuldige burgers. Ook Syriërs die het land zijn ontvlucht zetten alles op alles om te overleven, want zoals bekend komt de winter er weer aan. Tientallen Nederlandse organisaties zetten zich in voor deze burgers en zamelen geld en kledij in om deze miljoenen vluchtelingen te helpen. Sinds het begin van de revolutie zijn volgens een rapport, dat is opgesteld door het Syrische Netwerk voor Mensenrechten (SNHR),al meer dan 215.000 Syriërs door het regime opgepakt in de hoop dat het verzet tegen de dictatuur wordt gestaakt.

“Sinds het begin van 2012 heeft de Syrische overheid scholen, stadions, gebouwen en villa’s ingezet als detentiekampen die men kan vergelijken met de kampen van de Nazi’s en Stalinisten.”

De SNHR heeft de Verenigde Naties gevraagd om mensenrechtenorganisaties bij te staan in het indienden van een strafzaak tegen het regime bij het ICC (Internationale strafhof) in Den Haag.

WAARSCHUWING: SCHOKKENDE BEELDEN

Bashar Al-Assad verliest op dit moment relatief snel zijn grip op een groot gebied in Syrië. De laatste anderhalf jaar leunt het regime voornamelijk op buitenlandse (sjiitische) steun uit Iran, Irak en Libanon. Toen IS in Irak de stad Mosul innam, stonden de Iraakse en Iraanse leiders voor een dilemma: Irak bijstaan of onze troepen in Syrië houden. Het is het eerste geworden.

Een vijftal Iraakse sjiitische terreurbrigades hebben zich uit Syrië teruggetrokken om in Irak te gaan strijden. Ook Hezbollah (Libanon) is op dit moment aanwezig in Irak. Hierdoor heeft het regime van Bashar Al-Assad veel minder slagkracht tot zijn beschikking en de gevolgen daarvan zijn nu al zichtbaar op de grond in Syrië.

De SAA (Syrisch leger) bestond initieel uit 315.000 manschappen, maar door de oorlog zijn er daar nog maar 150.000 van over. Het overgrote deel hiervan is overgelopen naar de FSA, maar sinds drie maanden weigeren steeds meer soldaten te vechten voor Assad naar aanleiding van de brute video’s die IS publiceert.

In oktober heeft het Syrische mobiliseer-administratie duizenden mannen die tussen 1985 en 1991 zijn geboren het verboden om het land te verlaten. Van januari 2014 tot afgelopen juli alleen al zijn er 5.400 arrestaties verricht naar aanleiding van het weigeren van de dienstplicht.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *