Pages Navigation Menu

Wat is er na de waarheid (islam) behalve de verkeerde weg? (sjiisme)

Iraanse diplomaten achter moord op dissident in Istanboel

Twee Iraanse diplomaten in Turkije zitten achter de moord op een Iraanse dissident in november vorig jaar in Istanbul. Persbureau Reuters heeft dat vernomen van Turkse functionarissen. Twee weken geleden bracht de Turkse politie een intern rapport uit over de zaak.

Iraanse diplomaten achter moord op dissident in Istanboel

Masoud Molavi Vardanjani werd op 14 november 2019 doodgeschoten in een straat in Istanboel, iets meer dan een jaar nadat de Turkse functionarissen zeiden dat hij Iran had verlaten.

Een politierapport over de moord, twee weken geleden gepubliceerd, zei dat Vardanjani een “ongewoon profiel” had. Het zei dat hij in cybersecurity werkte bij het Iraanse ministerie van Defensie en een vocale criticus van de Iraanse autoriteiten was geworden.

Volgens het rapport had Vardanjani in augustus, drie maanden voordat hij werd doodgeschoten, een bericht op sociale media geplaatst gericht op de Iraanse elite Revolutionaire Garde.

‘Ik zal de corrupte maffiacommandanten uitroeien’, zei de post. ‘Bid dat ze me niet doden voordat ik dit doe.’

Reuters kon Vardanjani’s positie bij het Iraanse ministerie van Defensie of zijn berichten op sociale media niet onafhankelijk bevestigen.

Niemand op de Iraanse ambassade en het consulaat in Turkije reageerde vrijdag op oproepen om commentaar te vragen over de achtergrond of dood van Vardanjani. Gevraagd naar mogelijke betrokkenheid van de Iraanse regering bij de moord, zei een woordvoerster van de politie van Istanbul dat het onderzoek werd voortgezet en weigerde verder commentaar te geven.

Een week na de moord beschreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het als “een ander tragisch voorbeeld in een lange reeks vermoedelijke door Iran gesteunde moordpogingen” van Iraanse dissidenten. Hij werkte niet verder uit.

De Turkse autoriteiten hebben de Iraanse regering destijds niet publiekelijk beschuldigd van betrokkenheid. Maar de twee hoge Turkse functionarissen zeiden dat de Turkse regering de moord op Vardanjani nu met Iran zou aankaarten en een van hen zei dat Turkse aanklagers de zaak ook volgden.

De vermoedelijke schutter en verschillende andere verdachten, waaronder Turken en Iraniërs die in de weken na de moord werden vastgehouden, vertelden de autoriteiten dat ze hadden gehandeld op bevel van twee inlichtingenofficieren van het Iraanse consulaat, aldus de eerste functionaris.

‘Uit de getuigenissen van de gearresteerde verdachten kwam naar voren dat deze twee Iraniërs met diplomatiek paspoort de opdracht voor de moord hadden gegeven’, zei hij, waarbij hij de twee mannen met hun voornaam en initialen identificeerde.

De tweede Turkse functionaris zei dat bewijsmateriaal, inclusief de verklaringen van de verdachten, suggereerde dat “Iraanse staatsburgers een serieuze rol speelden bij het aanzetten tot en coördineren van” de moord.

Beide Turkse functionarissen zeiden dat Ankara binnenkort een formeel antwoord aan Iran zou geven over de moord op Vardanjani en de rol die zij zeiden werd gespeeld door functionarissen met diplomatieke paspoorten.

WAARSCHUWINGEN

Vardanjani stond op de radar van de Iraanse autoriteiten.

Twee Iraanse veiligheidsbronnen zeiden dat hij een waarschuwing van de Revolutionaire Garde had getrotseerd om niet met Turkse bedrijven samen te werken aan droneprojecten, zonder details te geven. Ze zeiden dat hij ook de Verenigde Staten en Europese staten had benaderd om voor hen te werken, hoewel Reuters dit niet kon bevestigen.

Een van de Iraanse bronnen zei dat hij online documenten had gepubliceerd die hij had gehackt of verkregen uit contacten in Iran en dat hij verzoeken om contact met de Iraanse ambassade in Ankara te negeren, in plaats daarvan Amerikanen en een Israëlische diplomaat had ontmoet. De bron gaf geen details over de documenten of zijn vergaderingen.

De tweede Iraanse bron zei ook dat Vardanjani was gewaarschuwd voor zijn contacten met buitenlandse diplomaten.

De tweede Turkse functionaris vergeleek de dood van Vardanjani met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018 door een team van Saoedische agenten in het consulaat van Istanbul in Saoedi-Arabië.

Erdogan heeft gezegd dat de moord op Khashoggi was bevolen op het ‘hoogste niveau’ van de Saoedische regering. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft geweigerd de moord te bevelen, maar zei dat hij de uiteindelijke verantwoordelijkheid droeg als de feitelijke leider van het koninkrijk.

Het openbaar ministerie van Istanbul zei woensdag dat het twintig mensen heeft aangeklaagd, waaronder een voormalige assistent van prins Mohammed over de moord op Khashoggi.

De betrekkingen tussen Turkije en Iran zijn op de proef gesteld door de burgeroorlog in Syrië, waar zij tegenover elkaar staan.

Turkije is bijzonder boos over de rol van door Iran gesteunde strijders in een Syrisch regeringsoffensief tegen door Turkije gesteunde rebellen in Idlib, een Syrische provincie net over de zuidgrens van Turkije, die niet lang na de moord op Vardanjani werd gelanceerd.

MOORDEN AAN DE WEG

Een gezamenlijk onderzoek door de politie van Istanbul en de Turkse inlichtingendienst beoordeelde meer dan 320 uur aan beeldmateriaal, doorzocht 49 gebouwen en sprak met 185 mensen, aldus het politierapport.

Videobeelden die op de Turkse televisie werden uitgezonden na de moord op Vardanjani, toonden een schutter die langs twee mannen liep terwijl ze op 14 november om 22.00 uur in het centrum van de wijk Sisli in Istanbul liepen. De schutter schoot meerdere keren op een van hen, die op de grond viel terwijl zijn metgezel dekking zocht.

De Turkse functionarissen zeiden dat de metgezel die met Vardanjani wandelde een vriendschap met hem had gesloten nadat hij in juni 2018 vanuit Teheran in Istanbul was aangekomen en informatie over hem aan de Iraanse inlichtingendienst had doorgegeven.

De ochtend voor de moord ging de metgezel, van wie het politierapport en Turkse functionarissen zeggen dat hij Ali Esfanjani heette, naar het Iraanse consulaat. Later ontmoette hij de schutter om de details van de operatie te bespreken, aldus de functionarissen.

Het politierapport beschrijft Esfanjani als de leider van het team dat de moord op Vardanjani heeft uitgevoerd.

Drie dagen later werd Esfanjani de grens over naar Iran door een Iraanse smokkelaar, zei de eerste Turkse functionaris, met een kopie van een buskaartje dat hij onder een valse naam had gebruikt om naar de oostelijke grensstreek van Agri in Turkije te komen.

Reuters kon de verblijfplaats van Esfanjani niet bevestigen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.